Poštovné

Objednávky nad 3000 Kč ...... 0,-

PPL - ParcelShop
platba předem   .................... 80,-

PPL - platba předem ............ 89,- 

PPL - ParcelShop - dobírka ...100,-

PPL - dobírka ČR................ 129,-

PPL - platba kartou ............ 139,-

PPL - dobírka SK ............... 299,-

Ceny vč. DPH

Kontakt

KavaDomu.cz
prodej čaje a kávy

J. Plachty 1076/3
České Budějovice 37004
zobrazit na mapy.cz


Volejte:
17:00 – 20:00
725 828 474

Pište:
obchod(at)kavadomu.cz
info(at)kavadomu.cz

Jsme plátci DPH.

Kontakty podrobněji

Výroba kávy bez kofeinu

Káva před spaním
Káva je přírodní produkt obsahující aktivní kofeinové látky. Proto je káva známá jak výjimečnou chutí, tak i svými povzbuzujícími účinky, díky kterým je lidmi často vyhledávána. Na druhou stranu někteří lidé kofeinové povzbuzení záměrně nevyhledávají. Speciálně pro ně je určena káva bez kofeinu.

Množství kofeinu v bezkofeinové kávě
Bezkofeinová káva není úplně bez kofeinu. V zemích Evropské unie (EU) může pražená káva bez kofeinu obsahovat max. 0,1 % zbytku kofeinu a instantní káva max. 0,3 %. Mimo EU to může být o něco více.

Proces odstraňování kofeinu
Zrna kávy Arabica obsahují 0,8 až 1,3 % kofeinu. Zrna Robusty obsahují 2 až 2,5 %. Pro přípravu kávy bez kofeinu je potřeba odstranit kofeinovou složku a tím i stimulující efekt přímo ze zrn. Chuť kávy se vytváří během pražení. Aby proces odkofeinování neměl vliv na výslednou chuť kávy je kofein odstraňován již ze zelených zrn kávy.

Dvě metody
Nejpoužívanější metody jsou pomocí vody a uhlíku (H2O/C) a pomocí dichlormetanu (běžně známý jako DCM). Obě tyto metody odstraňují kofein jeho extrakcí ze zrn ale zároveň v kávě ponechávají ostatní důležité látky. Spotřebitel dokáže velmi těžko rozpoznat rozdíl mezi běžnou kávou a kávou bez kofeinu.

Káva bez kofeinu - nabídka eshopu KavaDomu.cz

Lavazza bez kofeinu - 250g

Mletá káva illy bez kofeinu - 250g

Zrnková káva illy bez kofeinu - 250g


Metoda voda- uhlík
Tento proces používá jako látku rozpouštějící kofein vodu (H2O). Zelená zrna jsou delší dobu promývána vodou, během které se kofein rozpustí do vody. Voda s rozpuštěným kofeinem je potom přečerpána přes filtr s aktivním uhlíkem, který kofein absorbuje.

Mytí, sušení, chlazení
Bezkofeinová zrna jsou sušena horkým vzduchem a pak zchlazena studeným. Nakonec jsou upražena, umleta a zabalena obvyklým způsobem. Voda je znovu použita pro proces odstranění kofeinu.

Proces s dichlormetanem
Tato metoda používá dichlormetan (DCM) jako rozpouštědlo a byla vyvinuta, aby odpovídala požadavkům průmyslové výroby.

Namáčení v lázni
Zelená zrna jsou vlhčena vodou, aby na nich vznikl pórovitý porvrch a pak jsou namáčena v kofeinovém rozpouštědle po dobu 30 minut. Tento proces se několikrát opakuje. Jakmile je kofein odstraněn, zrna jsou z rozpouštědla vyjmuta.

Parní lázeň, vysušování
Zrna jsou nějaký čas napařována, aby byl odstraněn zbytek kofeinového rozpouštědla. Poté jsou sušena horkým vzduchem a ochlazována studeným vzduchem. Nakonec se upraží, umelou a zabalí standardním způsobem.

Zdroj: http://douwe-egberts.cz

 
KavaDomu.cz - zrnková a mletá káva, čaje, čokoláda a kávovary známých značek za rozumné ceny. | vytvořeno Sunlight webdesign - e-shop Sun-shop 2.11.2